úterý 25. října 2016

Barnabášek: Kniha ke čtení nahlas

Znáte knihy o Barnabáškovi? Barnabášek je trochu obyčejný a trochu zázračný kluk, který žije  trochu obyčejný a trochu zázračný život v jednom trochu obyčejném a trochu zázračném transylvánském městě. Barnabáškův tatínek ale není obyčejný ani trochu, je to spisovatel, který o životě svého syna píše úžasně vtipné knížky, a který minulý týden dorazil k nám do školy, aby o svých knihách vyprávěl našim dětem. 


Příběhy Balázse Zágoniho pro české děti a jejich rodiče objevila překladatelka Viola Somogyi a zasadila se o vznik nádherných knížek s ilustracemi Markéty Vydrové. Když je čtete, musíte se smát, protože jsou napsané tím úžasným lehce ironickým způsobem, kdy si na své přijdou jak děti, tak rodiče, třeba jako u knih Arnošta Goldflama.


Knihy s Barnabáškem rostou. V prvním díle - Barnabáškově knize, je mu pět a chodí do školky, 


v druhé Barnabáškově knize už je z něj školák, který se těší, až ho vezmou na Vysokou školu asfaltovací nebo nějakou podobně úžasnou vysokou školu. 


Druhá kniha ovšem není jen tak nějaká kniha, ale vzhůrunohová DVOJKNIHA. Je spojená s třetím dílem - Barnabáškem a dvojčaty, ve kterém se mu narodí sestřičky Tlusťoch a Prcek. Prožijeme s ním maminčino těhotenství a třeba i to, jak mu malé ségry zachrání život!


Barnabáškovy důvody, proč si nemůže uklidit na stole, vepsané do Pohádky o nepořádnických bacilech, naprosto rezonujou s důvody, proč mám čurbes na sole já. 


Barnabášek je prostě děsný sympaťák a je jedno, jestli je vám pět nebo třicet pět. Jestli si s dětma doma taky čtete nahlas a hledáte knížky, které vám vydrží alespoň pár večerů, určitě po nich sáhněte. 


Děti si jimi budou rády listovat i samy, budou se kochat nádhernými ilustracemi a louskat krátké úryvky z textu, které Markéta Vydrová vypíchla stranou. 


Možná se ptáte, proč německá škola organizuje čtení pohádek maďarského (a v Rumunsku žijícího) spisovatele v češtině. Má se to tak: Naše škola patří do řetězce Evropských škol, které existují ve všech městech, ve kterých má EU nějakou instituci. Jedním ze stavebních kamenů evropské vzdělanosti je podle osnov Evropských škol důraz na jazykovou výchovu, a tak se u nás ve škole vyučuje témeř ve všech jazycích Evropské unie. Naše děti mají všeobecnou výuku v němčině doplněnou každodenní hodinou češtiny s kvalifikovanou češtinářkou. Prošli jsme si slabikáři, písankami, vyjmenovanými slovy, hy-chy-ky-ry-dy-ty-ny i slohovou prací na téma popis maminky. Stejně to mají malí Poláci, Řekové, Finové, Maďaři a všichni ostatní, takže když přijede do naší školy spisovatel jako Balázs Zágoni, potěší děti hned z několika jazykových sekcí. 


Ze setkání se spisovatelem byly všechny děti nadšené a bez ohledu na jazykovou bariéru kladly zvídavé otázky. Naši Kristinku nejvíc zajímalo, jak si děti v knížce oblíkají trička, když jsou na obrázcích tak malá a děti přitom mají tak velké hlavičky :) 


Knihy o Barnábáškovi můžete koupit tady a tady, prvního dílu už na pultech moc nezbývá, tak si pospěšte. A jestli máte tip na nějakou podobnou knížku, tak prosím do komentářů, Ježíškovi by se nějaké tipy moc hodily!

8 komentářů:

  1. U nás se líbily pohádky O Mourince a Lojzíkovi (napsala Radůza), dala jsem je neteřce k svátku a dětem se četly o letních prázdninách. Ale nevím, zda jsou ještě k dostání.
    Iva Petříková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Ivo :) Mourinku a Lojzíka máme na mp3 a sjíždíme je v autě, ty jsou vpravdě moc boží! Ty větší děti taky hrozně baví Bořík, toho jsme četli i my jako děcka...

      Vymazat
    2. Jsem knihová, takže jak svému dítěti (skoro 12 let), tak dvěma bráchovým (8 a skoro 5) vždycky k svátku, narozkám a pod stromeček aplikuji nějakou tu knihu... Všichni to oceňují. Sláva! Letos jsem tedy objednala Barnabášky, během týdne je půjdu vyzvednout. Pokud budu mít další tip, nahodím. Pokud máš nějaké další tipy, nahoď! :-)

      Vymazat
  2. U nás vedou pohádky o Skřítku Bonifácovi - http://www.ivan.vicar.cz/autor.html lze objednat i u pana spisovatele s věnováním.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná kniha a ty ilustrace,už jsem jí hledala a bude pod stromečkem.Ale ta vaše škola,ta se mě líbí.Je určitě skvělá.Prosím,ještě o ní něco napiš...děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barnabášek určite udělá radost a článek o škole... hm, uvidíme, jestli se do něčeho takového dokopu :)))

      Vymazat
  4. Tak ti pěkně dík! Myslela jsem, že knížek už mám na Vánoce nakoupeno dost, ale tyhle jsem prostě musela objednat :D A můj tip na knížky je: A pak se to stalo; Draka je lepší pozdravit a Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my ;) A Andrejovi by se mohl líbit Boj o ostrov - teda jestli se dá ještě sehnat.. A. Ransome

    OdpovědětVymazat