neděle 28. května 2017

Bag Me vs Bee's Wrap: Duel voskovaných ubrousků

Milí čtenáři, doba se změnila, nám přibyly zkušenosti a už i u nás koupíte jen voskované ubrousky nepuštěné směsí vosku, pryskyřice a oleje. Článek tedy není zcela aktuální, ale protože ho rádi čtete a protože je dokumentem jedné naší fáze, nechávám ho zde vyvěšený beze změny. 


Někteří z vás, co mě sledují na Instagramu, se už určitě těší na výsledky duelu našich voskovaných ubrousků s produkty ubrouskových profíků z americké firmy Bee's Wrap. Jestli se ptáte, proč mě vůbec napadlo se s nimi srovnávat, je to proto, že jsem člověk pochybující. Ubrousky jsem původně začala vyrábět jen pro vlastní potřebu a zprvu mě nenapadlo, že je budu prodávat. Když jsem se nadšená ze svých voskovacích pokusů pochlubila na sociálních sítích, strhla se taková lavina, že jsem ze dne na den začala voskovat i pro vás, a když byla po čase chvíle se nadechnout, zjistila jsem, že je na trhu voskovaných ubrousků celá hromada. A právě to mě přivedlo k pochybnostem, jestli to vůbec děláme dost dobře.


Spousta malých firmiček dělá vesměs to, co my - nadchly se pro zero waste životní styl a vyrábějí kusově zboží pro jednotlivce, kteří by také rádi měli opakovaně použitelné pomocníky do domácnosti, ale nejsou schopní  si je vyrobit sami. Pak jsou ale firmy, které voskují vědecky, zabývají se tím roky a přírodní alternativy ke kuchyňským produktům na jedno použití nabízejí už několik sezon. Bee's Wrap je asi nejrozšířenější z nich. Máme ho rádi i proto, že letos v únoru rozjel celosvětovou facebookovou kampaň, na jejíž vlně jsme se svezli i my, a tak jsem si pro srovnání na revanš vybrala právě je. Jejich ubrousek jsem si půjčila od Evči, která si ho ze zvědavosti koupila a teď do něj balí domácí kváskový chleba, a zde jsou mé postřehy:


1. Design
Zásadním a na první pohled patrným rozdílem mezi BW a námi je design. Voskování perfektně funguje jen v případě, že má látka dokonalou gramáž. Pokud je látka přiliš tenká nebo příliš tlustá, vosku se v ní nezachytí ideální množství a ubrousky jsou buď moc tuhé nebo se příliš rychle opotřebují. Firmy, které voskují ve velkém, si látku ideální gramáže nechaly vyrobit na míru a jejich produkty vetšinou mají jeden autorský design. Jejich předností tedy je, že všechny jejich ubrousky jsou jeden jako druhý,  stejně pevné, stejně vypadající a rovnoměrně navoskované. Není to ale škoda? Design látek přece nabízí takové možnosti! Naše ubrousky jsou pestré jako život sám. Jsou vždy z bio bavlny gramáže 118g - 130g na metr čtvereční, kterou kupujeme tam, kde nám padla do oka. Výběr látek je jedna z našich nejoblíbenějších činností a naše emailové konverzace o tom, co koupíme, by vydaly na román (vezměte v potaz, že s Evčou nesedíme v jednom kanclu, ale já ve Frankfurtu a Evča v Ostravě, a posíláme si linky, které potom rozklikáváme a komentujeme si navzájem). Naše ubrousky nejsou ani zdaleka stejné a vznikají v malých sériích většinou po 16 kusech, které bývají rychle rozebrané. V našem případě na první pohled nepoznáte, že jde o Bag Me ubrousek, zato si ale vyberete design, který vašemu oku opravdu lahodí.  


2. Voskování
Profící mají profesionální know how a stroje, které umějí voskovat krásně a rovnoměrně. Bee's Wrap je hladký a navoskovaný jako když střihne. Je pružný, trochu lepivý a voní voskem. I naše ubrousky voní voskem. Nevoskuje je ovšem voskovací linka, ale jedna z nás voskem rozpuštěným doma v kuchyni ve vodní lázni. 


My voskovací směs nanášíme štětcem a poté zapékáme v troubě. Našim heslem je a asi ještě dlouho bude ruční práce, což nám ale nevadí, protože nás to baví. Nejsme ale schopni zařídit, aby na každém centimetru našeho ubrousku byla naprosto stejná vrstva vosku. 


3. Obal
Obal má konkurence bezkonkurenčně lepší. Má ná něm vyčerpávající množství informací jak o složení, tak o výrobě i údržbě. Jejich obálka zajistí, že se k vám ubrousek dostane zcela nedotčený a pěkně poskládaný.


My ubrousky stále částečně balíme a popisujeme ručně. Informace o složení, procesu výroby a o tom, jak o ubrousek máte pečovat, se dočtete pouze na internetu. Náš přístup šetří zdroje a je více zero waste, z obchodního hlediska je ale amatérský až běda a momentálně se pracuje na tom, aby měly i naše ubrousky více profi balení. 


Bee's Wrap ke každému produktu přikládají kartičku se zajímavými fakty o včelím vosku, což lidi, kteří si přečtou vždycky všude všechno určitě zahřeje na duši. To mě fakt baví. Přiznávám statečně, že na poli obalu nad námi BW vítězí na celé čáře.


4. Funkčnost
Co do funkčnosti nám souboj zase vychází tak nějak nerozhodně. Jak už jsem psala, pryskyřice v BW nějak víc lepí a pokud do něj chcete zabalit mísu s těstem nebo se salátem, ubrousek se chytí na první dobrou, po čase ale začne mírně odstávat úplně stejně jako ubrousek od Bag Me. U obou druhů je nakonec nejspolehlivější celou nádobu do ubrousku zabalit nebo ji zatížit.  


Světlá barva BW ubrousku navíc svádí k tomu, aby ho člověk používal jen na potraviny, které nebarví. U našich ubrousků si můžu vybrat - papriku zabalím do tmavého a salátovku do světlého. Při balení svačiny mi vyšší lepivost BW ubrousku vyloženě vadila, chytaly se na něj drobky. Na poli funkčnosti mají BW výhodu, že je lze objednat v různých rozměrech od úplně malých, určených k obalení půlky citronu v lednci, až po velké, do kterých zabalíte půl skývy chleba. Bag Me ubrousky také nabízíme ve dvou rozměrech (20x20, 26x26 cm a 30x40 cm), naše škála ale zdaleka není tak pestrá. 


5. Trvanlivost
Nejraději bych vám řekla, že ubrousky vydrží úplně všehno, ale není to ten případ. Pravdou je, že voskované plátno je docela choulostivá záležitost. Trvanlivost ubrousku velmi záleží na tom, jak dobře se o něj staráte, a vaše spokojenost s tím,  jak realistická jsou vaše očekávání. Vosk je v látce sice dobře zafixovaný, pořád jde ale o dvě složky, které netvoří jednolitý celek na věky. Ubrouskům nesvědčí, když jim při skládání děláte ostré hrany nebo je skládáte stále stejným způsobem. 


U BW ubrousků bylo jemné opotřebení ve skladech patrné už v momentě, kdy jsme ubrousek vytáhli z obalu, při používání to nakonec ale nijak nevadilo. Co ubrouskům vyloženě vadí, je styk se zdroji tepla a příliš časté drhnutí pod vodou, a to platí jak pro ty naše, tak pro ty přespolní. 


BW vodu odpuzují stejně jako naše ubrousky a při dennodenním mytí vydží v tip top formě stejně jako ty naše jenom necelý měsíc, pak začnou jevit znaky stárnutí. Vím to proto, že do ubrousků balím 5 dní v týdnu sobě i dětem chleby do svačin, a že je denně myju vodou a jarem. Obzvlášť jim vadí drhnutí a pokládání na topení, tomu se vyhněte u všech voskovaných ubrousků.  Moje rada zní: Abyste předešli drhnutí, dejte si chleba s řepovou pomazánkou raději do krabičky nebo třeba do papírového pytlíku, který po svačině vyhodíte, pořád je lepší vyhodit kus papíru než si zničit ubrousek, který může dál dobře sloužit.


Kde se ubrouskům daří velice dobře, je v lednici. Jsou vynikající k zabalení nakrájené zeleniny, blokového sýra nebo suchého salámu, protože nelapají pach. Pokud jíte rychle a neděláte si velké zásoby, poslouží vám naprosto geniálně, pokud si věci v lednici pučíte týdny, v ubrouscích vám budou pomalu vysychat, zato ale nezplesniví! Mám to opět vyzkoušené ve vlastní lednici - koupila jsem bloček v potravinové fólii a stejný sýr u pultu, který jsem zabalila do voskovaného ubrousku. Ten ve fólii se po 3 týdnech změnil v sýr se zelenou plísní na povrchu, sýr zabalený v ubrousku byl trochu na skus, ale stále dobrý a zdravě vypadající.  

Shrnutí na závěr: 
Voskované ubrousky jsou dvojího druhu - voskované čistým včelím voskem nebo voskované směsí vosku, pryskyřice a jojobového oleje. 
Ty voskované čistým voskem jsou většinou ručně vyrobené lokální produkty ošetřené voskem, který včely vyprodukovaly blízko místa, kde se voskovalo, ubrousky voskované směsí se voskují strojově a suroviny na ně se svážejí zblízka i zdaleka. Všechny ubrousky vyžadují opatrné zacházení a rozdíl mezi nimi je spíš estetický. Ubrousky voskované směsí jsou lepivější a fungují spíš jako potravinová fólie, ubrousky voskované čistým voskem mají vlastnosti podobné jako alobal. Obaly na jedno použití nahrazují všechny dobře, ale ne nekonečně. Vyplatí se uchránit je styku s potravinami, které by je zaneřádily, protože byste je pak museli často mýt, a nesvědčí jim horko. Výrobky různých značek mají víceméně stejné vlastnosti, největší rozdíl je v designu. Když se například dneska podíváte k nám do obchodu, najdete tam spoustu nových letních vzorů. 


Užívejte léta a svačin na rozkvetlých loukách! Já si jdu taky užívat a u toho si budu v hlavě sumírovat článek o tom, jak ubrousky ošetřit v případě, že už se vám okraje roztřepily a vosk prořídl. Ono totiž není nikdy nic ztraceno a i hodně jetý ubrousek se dá převoskovat a dále používat.

PS: Budu ráda, když mi tady nebo do komentářů na FB napíšete o svých zkušenostech s voskovanými ubrousky, ať už těmi, o kterých píšu, nebo nějakými jinými, třeba i těmi vlastnoručně vyrobenými. Zkušeností a dobrých tipů není nikdy dost! 

2 komentáře: