čtvrtek 30. dubna 2015

Čokoláda se vzkazem aneb Dárek ke dni matek (obrázek zdarma ke stažení)


Den matek nejsou žádné vánoce ani narozeniny, většinou to spraví kytka a přání nebo esemeska - hlavní je, aby to bylo pěkně od srdce. Všichni sice víme, že nejlepší z nejlepších jsou dárky vlastnoručně vyrobené, kde na to ale v dnešní hektické době vzít čas? Mám pro vás tip na superrychlý a osobní dárek, který můžete vytvořit doma nebo třeba v pauze na oběd s pomůckami, které všichni máte po ruce, nebo které snadno seženete. Budete potřebovat:  
  • čokoládu Ritter Sport
  • počítač
  • nůžky
  • lepidlo nebo izolepu
  • barevnou tiskárnu 
  • krabičku 10 x 10 cm (můžete vynechat a hotový výrobek převázat stužkou, ale krabička je lepší) 


Základem všeho je pěkný obrázek. Můžete čokoládu obalit svojí fotkou, snímkem místa, které má vaše maminka ráda nebo třeba něco nakreslit, pokud na to máte. Já jsem si vyrobila scrapbookový obrázek v počítačovém programu Pic Monkey, což je uživatelsky velmi vstřícný online program pro všechny, co by si hrozně rádi hráli s grafikou, ale při spuštění PhotoShopu nebo Illustratoru dostávají záchvat paniky.


Jestli se vám můj obrázek líbí a chtěli byste ho použít, můžete si ho zdarma stáhnout. Jednoduše na něj klikněte a budete nasměrováni do mého drop boxu. Pokud byste rádi použili jen podkladovou grafiku a text dopsali svůj, klikněte na obrázek bez textu.

 Obrázek ke stažení s textem 

Text do šablony můžete dopsat třeba v Picase nebo v nějakém sofistikovanějším grafickém programu. Ukázku toho, jak se text vpisuje v programu Pic Monkey, o kterém píšu výše, najdete na konci postu.


Pokud máte barevnou tiskárnu, stažený soubor si vytiskněte doma. Čokoláda je čtverec o rozměrech 9 x 9 cm. Aby měl váš snímek potřebné parametry, nastavte si při volbě tisku rozměr 10 x 15 cm tak, jak je označeno na obrázku níže. Potom odklikněte rámeček Fit picture to frame (červená brambora dole, pole musí být prázdné, nezakliknuté) a můžete tisknout. My barevnou tiskárnu nemáme, takže jsem si  obal nechala vytisknout v místním copy shopu za 50 centů.


Teď si obrázek vyřízněte, nejlépe na podložce řezákem podle pravítka. 
Pozor, nechcete vyříznout samotný čtverec, ale 9 cm široký pruh, v jehož středu obrázek bude. Nemáte-li řezák, použijte nůžky, nemáte-li nůžky, koukněte se kolegyni nebo dětem do šuplíku. Každopádně si nejdříve protáhněte boční strany obrázku až do kraje papíru tužkou podle pravítka, abyste nestříhali šejdrem.


Pak vezměte čokoládu, obalte ji a vzadu zalepte. Je lepší, když je obrázek na papíru umístěný na výšku, ale pán v copy shopu asi úplně nepochopil můj německý výklad  a vytiskl ho na šířku. Čokoláda šla sice obalit i tak, konce jsem ale musela slepit izolepou. Při tisku na výšku by bylo papíru dost na to, aby se mohl překrýt a slepit lepidlem. Izolepa je sice taky dobrá, ale lepidlo vypadá líp, protože není vidět. 


Tadá, jeden by se hned zakousl, co?


Vložte do krabičky, přiklopte a můžete běžet za maminkou. 


Nejlepší na tom je, že i když maminka čokoládu zbaští, zůstane ji na památku krabička, do které se určitě zas a znovu ráda podívá. 



Jak dopsat text v programu PicMonkey.


1. Zadejte do vyhledávače www.pickonkey.com. Z nabídky na hlavní stánce vyberte možnost edit (ikonka fotky s horským panorama) a vyberte obrázek, který si přejete upravit.
2. Obrázek se vám v programu otevře. V levé liště se nachází menu možných úprav. Klikněte na ikonu Tt (práce s textem).
3. Klikněte na buttonek Add Text. 
4. Na obrázku se objeví bílý rámeček - textové pole.


1. Když najedete kurzorem do středu pole a kliknete, objeví se čtyřsměrná černá šipka, pomocí které se dá celé textové pole posunout. 
2. Pole má v rozích a nad sebou kulaté navigační body. Kolečko nad horní lištou políčka slouží k otáčení textu. Umístěte políčko na požadované místo a upravte jeho směr. Pokud chcete použít pro každé slovo jiný typ a barvu písma, jako jsem to udělala já, budete na každé slovo muset použít nové textové pole. Napište do  pole část textu, která v něm má být. (Abyste mohli začít psát, musíte mít v poli kurzor stejně jako třeba ve wordu.)
3. V levém menu vidíte různé typy písma. Vybírejte pouze ze stylů, které nejsou označeny korunkou, ostatní jsou určeny pouze pro placené uživatele.
4. Při práci s otevřeným textovým polem na ploše vyskočí okno, ve kterém můžete upravovat velikost a barvu písma, používat zarovnání nebo filtry. Vyberte si barvu a velikost, která vám bude vyhovovat.


1. Až budete s podobou prvního slova spokojeni, klikněte mimo pole. Možnost pro úpravy se zavře, můžete se k ní ale kdykoliv zase vrátit, stačí na slovo znovu kliknout. 
2. Klikněte znovu na Add Text a vkládejte a upravujte další slova.


1. Podobným způsobem můžete do obrázku vkládat symboly, rámečky, strukturu, stačí si vybrat v levém menu. 
2. Vložený motivům lze také upravovat velikost a měnit barvu podle chuti. Když jste s prací hotovi, uložte ji pomocí buttonku Save v šedém poli v horní části plochy.


Soubor pojmenujte a zvolte formát jpg. Systém vám nabídne 3 možnosti uložení - zvolte nejlepší kvalitu Sean, klikněte na Save to my computer a vyberte, kam se má váš obrázek uložit. Tak, a máte hotovo. 

2 komentáře:

  1. To je úžasný dárek. Hlavně ten vzkaz :-) Mě manžel poslal ke dni matek květiny a také u nich byl od něj a od dcery vzkaz a ten mě dojal úplně nejvíc. Nejdřív jsem byla dojatá, když nám u dveří zazvonil kurýr a předával mi pugét růží, vůbec jsem totiž nevěděla, že existuje nějaké doručení květin Praha , a pak když jsem si přečetla vzkaz, tak mi i slza ukápla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc pekne, vzdycky me potesi komentar pod starsim prispevkem na Blogu. Moji princeznicce malicke je uz 6 a pujde do skoly a když jsem psala ten post, tak ještě ani nebyla na světě. A co se těch překvapení týče, taky to miluju dělat, hlavně pro ty, co jsou v pozadí a jejich práce se považuje za samozřejmost. Jsem ráda, když mám přiležitost dát najevo, že tu práci vnímám a že ji oceňuju.

      Vymazat