úterý 14. června 2016

Domácí müsli tyčinky s arašídovým máslem

///upraveno 30.8.2018 - do receptu jsem přidala 2 vejce, jsou teď vláčnější a rozhodně pevnější///

Když jsem kdysi zkládala blog, neměla jsem úplně v plánu psát sem recepty, ale tolik lidí se mě zeptalo, jak že peču ty müsli tyčinky, že do toho jdu, navíc když jsou tak krásně fotogenické :) 

Vyrábět si müsli tyčinky doma má spoustu výhod:
1) všichni je mají rádi, protože se jim zdá, že tak dělají něco pro své zdraví
2) víte přesně, co v nich je
3) schováte do nich kde co a nikdo to nepozná 
4) nařežete si je velké tak, jak potřebujete
3) nevyhodíte cca 30 plastových obalů


Potřebujete:
500g müsli (kupuju takové, ve kterém jsou rovnou i semínka)
200g másla
2 vejce
100g strouhaného kokosu
hrst rozinek
hrst ořechů
hrst mandlí
hrst sušených švestek
hrst křížal... nebo čehokoliv, co máte rádi, nebo čeho se potřebujete zbavit
250g (skleničku) arašídového másla
100g medu nebo cukrového sirupu
100g hořké čokolády nebo polevy


Vločky opražte na másle, přidejte ořechy a mandle a sundejte z plotny. Přisypte sušené ovoce, které jste předtím nařezali nebo nastříhali na menší kousky, a dobře promíchejte. 


Nakonec přidejte med a arašídové máslo a míchejte tak dlouho, až vám vznikne vlhká lepkavá hmota. Musí lepit opravdu hodně, jinak tyčinky nebudou držet pohromadě. Pokud narazíte na sušší vločky, bude to chtít víc burákového másla i medu. S medem ale opatrně - raději průběžně ochutnávejte, aby tyčky nebyly moc sladké, protože nakonec se ještě budou potírat čokoládou. Hmotu nasypte do pekáčku a pořádně utlačte něčím tvrdým a těžkým, já používám konzervu.


Pečte 20 minut při 175 stupních. Viděla jsem pár podobných receptů, ve kterých se hmota nepeče a jenom ji necháte ztuhnout v lednici, což jsem ještě nezkoušela, ale vždycky si říkám, že příště to rozhodně prubnu. Po vychladnutí tyčky pokapejte rozpuštěnou hořkou čokoládou, nakrájejte a můžete se do nich pustit. Co opadá při pojídání sesbírejte do sklenice a sypte si to ráno do jogurtu, jako to dělám já. 


Je dobré, tedy alespoň u nás, aby nebyly hotové zrovna v momentě, kdy se muž vrací hladový z práce, protože pak není co dávat dětem do svačin.


Leuška je sice ještě neumí rozkousat, ale zato umí skvěle sezhora seškrabávat polevu. 


Jsem si jistá, že i u vás doma si s nimi dobře poradíte. 


Přeju vám, ať se vám povedou a taky dobrou chuť!


3 komentáře:

  1. Mńam, mňam, ještě sehnat burákové máslo a můžeme si je taky upéct. Jsem zvědavá komu kromě mě budou chutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět, u nás je nemusí jenom Kristinka :)

      Vymazat
  2. nejlepší arašídové máslo je na sufanek.cz. i máslo s čokoládou, má to fakt výborné.

    OdpovědětVymazat