čtvrtek 18. prosince 2014

One Day Young

Dneska jsem v čekárně listovala časopisama a předstírala zájem, abych nemusela Kristince posté odpovídat na otázku, proč musí k zubaři. A pak mi do zorného pole přišla tahle fotka a hlavou mi problesklo, že miminko na ní musí být úplně čerstvé a že jeho maminka vypadá fakt dobře.


Byla na obálce časopisu Nido, což je německá HIP a COOL obdoba české Maminky a z fotek maminek a jejich čerstvých mimin v něm udělali celý článek. Prví věc, která ženskou z českých poměrů udeří do očí, je, že všechny fotky jsou pořízené DOMA.  Žádná porodnice, erární košile, sterilní pozadí ani růžové nebo modré zavinovačky s balónky a medvídky, jaké člověk většinou vidí na snímcích z prvního dne života dětí svých i svých známých. 


Snímky z cyklu fotografky Jenny Lewis vznikají doma proto, že v její domovské Anglii ženy po porodu doma prostě jsou. Nefotí je, aby zdokumentovala něco abnormálního nebo upozornila na to, že se dá rodit mimo porodnici, případně z ní po porodu hned odejít, ale proto, aby zachytila ten unikátní moment, kdy se z ženy stává matka. Objekty pro svůj projekt One Day Young shání prostřednictvím inzerátu v novinách a snímky zveřejňuje na svých webových stránkách. Galerie je obsáhlá a rozhodně stojí za prohlédnutí. Z fotek vyzařuje něco posvátného. Všechny ženy vypadají pyšně, krásně a noblesně, a kdyby jeden nevěděl, na co kouká, určitě by netipoval, že jsou méně než 24 hodin po porodu (bodej by nevypadaly dobře, když je ráno v 6 nikdo nevzbudil, aby jim změřil teplotu). A taky jsou na nich zabydlené domy a byty, takže je projekt vlastně i takovou sondou do života britské střední třídy. Kdybyste Jenny Lewis chtěli zveřejnit pár fotek nebo zařídit výstavu, myslím, že by jí to nevadilo. Tak hezké prohlížení a dobrou noc!


Žádné komentáře:

Okomentovat