neděle 25. listopadu 2012

Číslice na tričko k narozeninám - T-shirt Applique Tutorial



Jak tak listuju starými posty, zjišťuju,  že jsem na svém blogu o šití už pěkně dlouho nenapsala nic o šití. Pořád samá škola, ohlodávání tužek a prodávání.... prostě NUDA. Taky jsem si všimla, že návod na výrobu zažehlovacího patchworkového čísla na tričko, který jsem před časem vyvěsila na Fleru, si nepřečetlo ani 50 lidí, takže ho věším i sem. Techniku jsem tu už jednou popisovala, když jsem Andrejovi loni vyráběla kostým, tenhle návod je ale mnohem podrobnější.  




Co budete potřebovat na 1 číslici:

* 7 pruhů látky o rozměru 5 x 20 cm
* vlizofix o rozměru 30 x 20 cm
* zažehlovací vlizelín o rozměru 16 x 21 cm
* bavlněné triko
* ostré nůžky
* žehličku
* šicí stroj
* počítač s tiskárnou

Úspěch tohohle projektu závisí na dvou věcech - na výběru látek a pěkně tvarované číslici. Když tohle neošidíte, efekt bude zaručen. Nepravidelného stehu nebo blbě rozžehlených švů v patchworku si stoprocentně nikdo nevšimne. 


1. Otevřete si Word nebo jiný textový editor a napište požadovanou číslici. S velikostí, tloušťkou a typem písma si hrajte tak dlouho, až budete s tvarem číslice spokojeni. U mě vyhrálo písmo DejaVu Sans, velikost písma 680 pt, to celé bold


Barvu písma změňte na 20% šedou (to proto, abyste šetřili barvu v tiskárně :) a výsledek vytiskněte a vystřihněte. 


2. Nyní sešijte pruhy látky k sobě a dobře rozžehlete švy. Chcete, aby váš patchworkový díl byl co nejhladší. K jeho rubové straně přiložte vlizofix papírem nahoru. Vypněte napařování na žehličce, o něco snižte teplotu a trpělivě přižehlujte. 
Žehlete vždy z papírové strany, abyste mohli kontrolovat, že se nezkroutily švové přídavky. 



3. Připravené číslice zrcadlově přiložte k papírové straně látky s vlizofixem, obkreslete je a vystřihněte.


Pomalu sloupněte papírovou vrstvu. Pokud se bude lepidlo držet papíru a ne látky, přežehlete ho znovu, nebo mu trochu pomožte prstem. Číslice je teď připravena na zažehlení na tričko. 


4. Tričko s přižehlenou číslicí nyní obraťte naruby. V závislosti na barvě trička, kterou jste zvolili, byste číslici nebo alespoň její obrys měli vidět. 


Připravte si zažehlovací vlizelinový díl o rozměru 16 x 21cm (pokud jste v kroku č. 1 zvolili jiný typ a velikost písma, přizpůsobte velikost dílu vašim rozměrům. Vlizelín by měl číslici přesahovat na všech stranách o cca 1 cm).


Než přižehlíte vlizelín, zkontrolujte si znovu žehličku. Teplota by měla být střední, napařování vypnuté. Pokud by se vám vlizelín přece jen roztopil a přilepil k žehličce, za tepla ho seškrábněte a pracujte dál. 

Já v takových případech používám škrabku na sklokeramické desky. Špinavá žehlička je moje noční můra.

Krok s vlizelínem můžete vynechat pokud hodně spěcháte a tričko nemusí dlouho vydržet. Pokud se ale bude nosit, prát a nedejbože i sušit v sušičce, podžehlení bude mít faktální vliv na jeho životnost.  


5. Můj milovaný šicí stroj má na přišívání aplikací vlastní steh, já ale pořád všechno dělám entlem. Zik-zak je klasika, má šmrnc, příliš na sebe neupozorňuje a dá vyniknout tomu, co má být vidět především. K přišívání aplikací vždy zmenším délku i šířku stehu. 


Přišívat začněte někde v pravé dolní části, tam prý lidský pohled padá nejméně (Jestli mi nevěříte, koukněte se na Top výběr na hlavní stránce Fleru a co uvidíte první? Tipuju, že fotka vpravo dole to nebude :)


Tričko opět obraťte naruby, nehtem opatrně odloupněte vlizelín téměř až k prošití a steh obstřihněte tak, aby kolem něj zůstalo cca 0,5 cm podžehlení.


A máte hotovo.


S motivy i látkami si můžete hrát do nekonečna. Můžete si vytisknou iniciály, obrázek oblíbené postavičky anebo se nechat unést vlastí fantazií. Ať se vám dílo podaří!




Podmínky použití: Triček podle mého návodu vyrobte klidně milión za jakýmkoliv účelem. 






Žádné komentáře:

Okomentovat